De banenreductie is onderdeel van de grootscheepse reorganisatie die eerder werd aangekondigd. Ford meldde bijvoorbeeld al zijn Europese divisie flink te willen opschudden om de winstgevendheid op te krikken. Ook zal Ford de productie van sommige automodellen staken. Later werd duidelijk dat er bij de reorganisatie in Duitsland zeker 5000 arbeidsplaatsen verloren gaan.

De nieuwe ingreep heeft voor een groot deel betrekking op Amerikaans personeel. Volgens Ford is het nodig om de bureaucratie te verminderen en besluitvormingsprocessen binnen het concern te versnellen. Alleen zo zou het bedrijf kunnen slagen te midden van de hevige concurrentie in de auto-industrie.

Tegelijk wordt overigens ook fors geïnvesteerd. Zo trekt Ford bijna 1 miljard dollar uit voor het bouwen van elektrische en zelfrijdende voertuigen in Michigan. Dat levert ook weer veel nieuwe banen op, werd onlangs bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding