“We moeten nu echt keihard in de kosten gaan snijden,” houdt Musk zijn mensen voor in een interne email die, zoals gebruikelijk, toch naar buiten is uitgelekt. “We gaan alle uitgaven voor wat dan ook in de wereld, inclusief onderdelen, salarissen, reiskosten, letterlijk elk bedrag dat van onze bankrekening wordt afgeschreven onder de loep nemen,” zegt Musk samen met de net aangetreden financieel directeur Deepak Ahuja.

Tesla had aan het eind van het eerste kwartaal nog 2,2 miljard dollar op die bankrekening. Kort geleden wist Musk weer 2,7 miljard dollar nieuw geld op te halen. Maar omdat zijn bedrijf in Q1 702 miljoen dollar verlies leed, is al dat geld toch slechts voldoende om de uitgaven voor tien maanden te dekken. “Dit is echt keihard maar het is de enige manier om Tesla financieel duurzaam te maken.” Of Musk en Ajuha nog veel bezuinigingen kunnen vinden is de vraag want precies een jaar geleden werd ook in een email een soortgelijke exercitie aangekondigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding