Chattanooga blijft daarmee de enige fabriek van Volkswagen in de wereld waar de werknemers zich niet laten vertegenwoordigen door een vakbond. De werknemers stemden vijf jaar geleden al tegen de UAW maar moesten nu, onder meer onder politieke druk, weer stemmen. Plaatselijke politici hadden daarbij, tot woede van de UAW, gewaarschuwd dat er mogelijk geen nieuwe investeringen zouden komen als de bond binnengehaald werd.

In Wolfsburg is voorzitter Bernd Osterloh van de Centrale Ondernemingsraad zwaar teleurgesteld: “De verkiezing in Chattanooga is onder uiterst onvriendelijke omstandigheden verlopen die überhaupt niet bij Volkswagen en bij onze wereldwijde cultuur van medezeggenschap passen.” Osterloh beweert dat de onderneming zelf de verkiezing heeft gemanipuleerd maar VW stelt dat het zich neutraal heeft opgesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding