“Voor wie zit u hier eigenlijk, voor Nissan of voor Renault en de Franse staat?” werd bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard (foto) van de Franse partner herhaaldelijk toegebeten tijdens de bijeenkomst die drie uur en twintig minuten duurde. De aandeelhoudersvergadering, al de 120e bij Nissan, werd bijgewoond door 2.814 aandeelhouders.

Uiteindelijk werd Senard wel gekozen tot vice-voorzitter van de Raad van Bestuur terwijl ook andere vertegenwoordigers van Renault in verschillende posities werden benoemd. Een meerderheid van de aandeelhouders keurde ook het nieuwe bestuursmodel, met een scheiding van toezichthoudende en bestuursfuncties, goed. Senard zelf stelde daarbij ‘dat ik hier zit voor het welzijn van Nissan.’ Hij vindt wel dat de verhoudingen tussen de partners ‘veel slechter zijn dan ik dacht.’ Bovendien benadrukte hij ook dat Renault een fusie met Nissan er niet door kan drukken. Maar zijn collega Hiroto Saikawa, de CEO van Nissan, maakte opnieuw duidelijk dat hij het idee van een volledige fusie nog altijd niet zit zitten. “De relaties met Renault stabiliseren is echter van essentieel belang om Nissan weer op het juiste financiële pad te krijgen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding