“Het gaat om de vraag of mogelijkerwijs bij software voor aandrijving of besturing strategieën werden gevolgd die invloed konden hebben op de prestaties bij verbruik en emissie,’’ aldus een woordvoerder van justitie. Het gaat daarbij om een proefonderzoek, niet om een opsporingsonderzoek. Pas als eventuele verdenkingen aan het licht komen, zal sprake kunnen zijn van een opsporingszaak, benadrukt hij.

Een woordvoerder van ZF Friedrichshafen heeft bevestigd dat er een onderzoek aan de gang is: “We staan in contact met de officier van justitie.” Al in een veel eerder stadium van dieselgate is toeleverancier Bosch daadwerkelijk in de verdachtenbank beland. Dat concern heeft inmiddels ook tientallen miljoenen schadevergoeding betaald in de VS terwijl er ook strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen Bosch in Duitsland.