Nissan ziet de verkopen wereldwijd al vele maanden achtereen inklappen. In Europa verkocht het Japanse merk in de eerste jaarhelft weer een kwart minder auto’s dan een jaar eerder maar ook op de belangrijke Amerikaanse markt moet Nissan voortdurend fors inleveren. Over het laatste boekjaar tot 31 maart werd nog wel omgerekend 2,9 miljard dollar winst geboekt maar dat was meer dan de helft lager dan een jaar eerder en ook de laagste winst in tien jaar tijd. De operationele winst van Nissan daalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar met bijna 99 procent tot 1,6 miljard yen, omgerekend zo’n 13,3 miljoen euro. Voor heel het jaar rekent Nissan op een een daling van de winst van 28 procent tot het laagste niveau in ruim tien jaar.

Nissan is intern getroffen door het wegvallen van bestuursvoorzitter Carlos Ghosn die niet altijd geliefd maar zeker wel daadkrachtig was. De onderneming wordt tegenwoordig geleid door Hiroto Saikawa die een veel minder sterke indruk maakt en ook veel kritiek over zich heen kreeg tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding