Nissan stuurt CEO definitief de keien op

De CEO van Nissan Hiroto Saikawa stapt volgende week al op. Saikawa had dit weekend aangegeven dat hij wilde vertrekken waarop de Raad van Bestuur hem maandag verzocht al op 16 september zijn biezen te pakken. Vanaf dezelfde dag zal chief operating officer Yasuhiro Yamauchi tijdelijk als CEO optreden. De benoemingscommissie hoopt echter voor eind oktober een definitieve opvolger gevonden te hebben.

Saikawa’s positie was al zwak door de uiterst slechte gang van zaken bij Nissan. De winst is inmiddels verdwenen als sneeuw voor de zon en overal in de wereld zijn de verkopen van het Japanse merk ingestort. Vorige week kwam daar nog een financieel schandaal bij toen onthuld werd dat Saikawa zelf en enkele andere topmanagers een te hoge bonus hebben opgestreken.

De CEO zelf stelt echter dat hij niet zo zeer vertrekt vanwege die bonus-zaak maar omdat hij zich verantwoordelijk acht voor de problemen rond zijn gearresteerde voorganger Carlos Ghosn. ‘’Ik ben niet verantwoordelijk voor dat bonus-probleem maar ik neem wel verantwoordelijkheid voor het Ghosn schandaal.’’

De Raad van Bestuur van Nissan hield ook een uitgebreide discussie over het interne rapport naar de vermeende misdragingen van Ghosn. Daarin staat onder meer dat hij en directeur Greg Kelly tientallen miljoenen aan inkomens hebben verzwegen, onder andere door het te ‘vermommen’ als pensioenuitkering. Ook zou een groot bedrag aan aandelenrechten voor de buitenwereld zijn verborgen.

Verder werd al in 2007 op illegale manier gerommeld met Ghosn’s pensioen en gebruikte hij geld van het bedrijf om woningen te kopen en zijn zuster te betalen, maakten hij en zijn familie voor privédoeleinden gebruik van zakenjets van Nissan en stortte hij bedrijfsgeld als privéschenking aan universiteiten. Nissan stelt daarbij dat het slechts een deel van de beschuldigingen naar buiten brengt om de privacy van Ghosn en Kelly verder te beschermen.

Reacties

[…] om de sterk gedaalde verkopen. Wereldwijd zullen daarbij zo’n 12.500 banen geschrapt worden. Vorige week stapte ook CEO Hiroto Saikawa plotseling op. Nissan hoopt binnen enkele weken een vervanger voor hem  aan te […]

Geplaatst door: Automobielmanagement.nl > Nissan wil onderdelendochter verkopen op
Nissan stuurt CEO definitief de keien op - Automobielmanagement.nl

Nissan stuurt CEO definitief de keien op

De CEO van Nissan Hiroto Saikawa stapt volgende week al op. Saikawa had dit weekend aangegeven dat hij wilde vertrekken waarop de Raad van Bestuur hem maandag verzocht al op 16 september zijn biezen te pakken. Vanaf dezelfde dag zal chief operating officer Yasuhiro Yamauchi tijdelijk als CEO optreden. De benoemingscommissie hoopt echter voor eind oktober een definitieve opvolger gevonden te hebben.

Saikawa’s positie was al zwak door de uiterst slechte gang van zaken bij Nissan. De winst is inmiddels verdwenen als sneeuw voor de zon en overal in de wereld zijn de verkopen van het Japanse merk ingestort. Vorige week kwam daar nog een financieel schandaal bij toen onthuld werd dat Saikawa zelf en enkele andere topmanagers een te hoge bonus hebben opgestreken.

De CEO zelf stelt echter dat hij niet zo zeer vertrekt vanwege die bonus-zaak maar omdat hij zich verantwoordelijk acht voor de problemen rond zijn gearresteerde voorganger Carlos Ghosn. ‘’Ik ben niet verantwoordelijk voor dat bonus-probleem maar ik neem wel verantwoordelijkheid voor het Ghosn schandaal.’’

De Raad van Bestuur van Nissan hield ook een uitgebreide discussie over het interne rapport naar de vermeende misdragingen van Ghosn. Daarin staat onder meer dat hij en directeur Greg Kelly tientallen miljoenen aan inkomens hebben verzwegen, onder andere door het te ‘vermommen’ als pensioenuitkering. Ook zou een groot bedrag aan aandelenrechten voor de buitenwereld zijn verborgen.

Verder werd al in 2007 op illegale manier gerommeld met Ghosn’s pensioen en gebruikte hij geld van het bedrijf om woningen te kopen en zijn zuster te betalen, maakten hij en zijn familie voor privédoeleinden gebruik van zakenjets van Nissan en stortte hij bedrijfsgeld als privéschenking aan universiteiten. Nissan stelt daarbij dat het slechts een deel van de beschuldigingen naar buiten brengt om de privacy van Ghosn en Kelly verder te beschermen.

Reacties

[…] om de sterk gedaalde verkopen. Wereldwijd zullen daarbij zo’n 12.500 banen geschrapt worden. Vorige week stapte ook CEO Hiroto Saikawa plotseling op. Nissan hoopt binnen enkele weken een vervanger voor hem  aan te […]

Geplaatst door: Automobielmanagement.nl > Nissan wil onderdelendochter verkopen op