Honda telt in Noord-Amerika 20 productievestigingen waarvan 12 in de Verenigde Staten. Die maken gebruik van meer dan 600 externe toeleveranciers. Vorig jaar kocht Honda daar voor 29,2 miljard dollar aan componenten in. Dat alles heeft er toe geleid dat het transport tussen die leveranciers en de fabrieken in ruim tien jaar tijd met de helft is toegenomen, met alle kosten van dien.

Nu de economie overal in de wereld dreigt af te zwakken, is Honda America gaan kijken of er ook niet op die kosten te besparen valt. “We moeten effectiever zijn in het gebruik van al dat transport. We weten ook dat just-in-time en de aanlevering van onderdelen afstemmen op de productie niet altijd de goedkoopste manier is,” aldus senior manager logistics George Grahovac. Honda heeft nu besloten de transportketen op een andere leest te schoeien en daarbij minder op JIT te letten. “We gaan voorraden als tool benutten en zo onze vrachtwagens en opleggers beter vullen.” Honda America kijkt ook naar mogelijkheden om haar eigen transportroutes meer met andere bedrijven binnen of buiten de autosector te delen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding