Ghosn mag bovendien tien jaar lang geen leidende functie bij een onderneming in de VS uitoefenen terwijl dat voor zijn voormalige rechterhand Kelly voor vijf jaar geldt.

De Securities and Exchange Commission beschuldigt Nissan en de beide topmensen van precies dezelfde feiten als waarvoor Ghosn in Japan wordt vervolgd. Volgens de aanklacht heeft Ghosn van 2009 tot en met zijn arrestatie in november vorig jaar voor meer dan 90 miljoen dollar aan inkomsten verzwegen. Ghosn stelde elk jaar zelf zijn beloning vast waarvan een deel werd uitbetaald en in de boeken vermeld maar een ander deel geheim bleef.

Hij regelde samen met Kelly ook met allerlei kunstgrepen dat er op illegale wijze 50 miljoen dollar in zijn pensioenfonds werd gestort. “Investeerders hebben er recht op te weten hoe en hoeveel een bedrijf betaalt aan haar topdirecteuren. Ghosn en Kelly gingen erg ver om die informatie te verbergen voor investeerders en de markten,” aldus een woordvoerder van de SEC. “Om het simpel te zeggen: de verklaringen over Ghosn’s verdiensten waren vals.” De waakhond beschuldigde Nissan zelf er van de anti-fraude regels van de beurswetten overtreden te hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding