De boete omvat 4 miljoen als straf en 866 miljoen wegens onterechte verdiensten. Daimler heeft besloten niet in beroep te gaan: “Het is in het beste belang van de onderneming om de administratieve procedure op een tijdige en samenhangende manier te beëindigen en daarom deze zaak verder stop te zetten.”

Het gebrek aan toezicht leidde er toe dat bepaalde voertuigen van Daimler al sinds 2008 in ieder geval gedeeltelijk afweken van de regels, heeft justitie verklaard. De officier verwijst daarbij naar enkele terugroep-opdrachten voor Mercedes-Benz auto’s door het Kraftfahrt Bundesamt, de Duitse verkeersveiligheidsdienst. “Teneinde duidelijkheid te krijgen, ook voor de toekomst, over de interpretatie van de relevante voorwaarden in een complexe omgeving handhaaft Daimler haar bezwaren tegen de opdrachten van het KBA,” meldt het autoconcern. Daimler wijst er ook op dat de inmiddels genomen maatregelen, zoals versterking van de kwaliteitscontrole, bij de afwikkeling van de zaak in het voordeel van de onderneming hebben gewerkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding