Daarnaast richten de bedrijven zich echter met nadruk ook op het 4×4 segment met auto’s ‘die de ultieme sensatie in all-wheel driving bieden’. In het kader van de nieuwe alliantie gaat Toyota haar financieel aandeel in Subaru opvoeren tot 20 procent van de stemrechten bij de aandeelhouders. 

Toyota en Subaru werken al sinds 2005 op verschillende terreinen samen. Daarbij bouwen ze onder meer ‘op contract’ auto’s voor elkaar. Ook worden gezamenlijk auto’s met achterwiel aandrijving zoals de Toyota 86 ontwikkeld. “In deze tijd van een ééns-in-de-eeuw ingrijpende transformatie streven Toyota en Subaru er naar om samen betere auto’s te maken dan waartoe elk bedrijf op eigen kracht toe in staat zou zijn,” staat in een verklaring. Daarbij gaat het met name om CASE, ofwel connected, autonoom/automatisch, shared ofwel deelauto’s en elektrisch. Eerder al deelden de twee Japanse fabrikanten mee dat ze gezamenlijk een platform ontwikkelen en gaan toepassen voor batterij-aangedreven EV’s waarin technologie van beide bedrijven in is opgenomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding