JLR heeft bij de ontwikkeling van dat centrum ‘ook vooral ideeën geleend van de hoofdkwartieren van Chinese tech-giganten als Baidu en Alibaba.’ Speth denkt dat software zo langzamerhand een grotere rol speelt bij de moderne auto dan de hardware. “We moeten tegenwoordig honderden miljoenen regels met code’s schrijven.” Het meest high-tech model van JLR, de Jaguar I-Pace, bevat bijvoorbeeld drie elektrische modules die op afstand draadloos een update kunnen krijgen. Bij de komende Land Rover Defender gaat het al om 14 updateble modules.

In het nieuwe ontwikkelcentrum zitten de ontwerpafdelingen van Jaguar en Land Rover voor het eerst onder één dak. Ook de verdere technische teams en de inkoopafdelingen zijn er in ondergebracht. De kantoren bevinden zich rond een T-vormige overdekte straat met koffietentjes en praathoeken. “Bij innovatie draait het uiteindelijk om communicatie dus zo proberen we het hier te doen,” aldus Speth.