Daarbij gaat het om het vervangen of indien mogelijk repareren van 2,3 miljoen Hyundai’s en nog eens 1,8 miljoen Kia’s uit de jaren 2013 tot en met 2019. Eén zaak met een dodelijk slachtoffer blijft nadrukkelijk buiten het akkoord.

Onderzoeken naar het spontaan in brand vliegen van de motor van auto’s van de twee merken zijn al enkele jaren aan de gang. Eerder werden ook al 1,7 miljoen auto’s teruggeroepen om de potentiële oorzaak van de branden te verhelpen. Met de deal, die nog goedgekeurd moet worden door een rechter, worden een aantal schade-rechtszaken namens grote groepen autobezitters afgeregeld, aldus het Zuid-Koreaanse bedrijf. De ‘settlement’ is ook de eerste keer dat Hyundai/Kia schuld erkent voor de branden. Als de zaak bij de rechter was beland, dan had de autofabrikant vele honderden pagina’s met vaak gevoelige interne informatie moeten overhandigen. “Met dit akkoord kunnen we verspillende geschillen vermijden, het vertrouwen van de klanten versterken en ons verder richten op het verkopen van nieuwe modellen op de Amerikaanse markt,” aldus Hyundia/Kia in een verklaring.