Lukt dat allemaal niet, dan zal dat het einde van de EV-ontwikkelaar kunnen betekenen. Jia staat bekend om de enorme schulden die hij heeft opgebouwd maar stelt zelf dat enkele andere ondernemers hem vele miljarden verschuldigd zijn. Faraday heeft laten weten dat haar activiteiten geen gevolgen ondervinden van het faillissement van de belangrijkste financier maar daar zijn anderen het niet mee eens. Uit de rond het faillissement gepubliceerde stukken blijkt dat het bedrijf vorig jaar een verlies heeft geleden van 477 miljoen dollar en in de eerste jaarhelft van 2019 van nog eens 109 miljoen dollar.

De start-up wil elektrische auto’s bouwen voor de Amerikaanse en Chinese markt. Vorige maand heeft het Carsten Breitfeld, een veteraan van BMW, al aangetrokken als CEO als vervanger van de toen teruggetreden Jia (foto) zelf. De laatste blijft voorlopig wel chief operating officer. Breitfeld heeft onlangs bevestigd dat het plan nog steeds is eind volgend jaar de eerste Faraday elektrische SUV te lanceren.