“Wat betreft het Chinese verhaal zijn we uiterst waakzaam en op onze hoede,’’ aldus de economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow. Fiat Chrysler Automobiles is genoteerd aan de effectenbeurs van Wall Street. Het bedrijf is ontstaan uit de overname van het toen noodlijdende Chrysler door Fiat. Door een fusie van FCA met PSA zal, zoals gemeld, de vierde autofabrikant ter wereld ontstaan.

Verwateren

Dongfeng heeft momenteel 12,2 procent van de aandelen van PSA in handen en 19,5 procent van de stemmen in dat bedrijf. Dat Chinese belang zou in principe door de aangekondigde 50/50 fusie tot de helft verwateren. Als er problemen rijzen in de VS, dan zou het Chinese bedrijf ertoe over kunnen gaan haar belang van de hand te doen. Tot nu toe heeft Dongfeng zich echter niet over de plannen uitgelaten. “Wij zullen er in ieder geval erg, erg zorgvuldig naar kijken. We verwelkomen een goede deal en hopen dat dat leidt tot meer productie in de VS met meer fabrieken en meer werknemers,” aldus Kudlow.