Tesla gaat daar auto’s bouwen en batterijen produceren, te beginnen met Model Y. Daarnaast komt er in Berlijn zelf een ontwerp- en ontwikkelcentrum. De werving van medewerkers voor de fabriek leek inmiddels begonnen maar is korte tijd later weer van de website verdwenen.

CEO Elon Musk kondigde de keus zelf aan, zoals te zien is in onderstaande video. Hij was onverwachts naar Berlijn gereisd vanwege de jaarlijkse uitreiking van het Gouden Stuurwiel van Autobild. “Ik heb overigens een kleine aankondiging. We hebben besloten om de eerste Europese Gigafactory in de buurt van Berlijn te bouwen.” Die keus is verrassend omdat Musk eerst nog herhaaldelijk een duidelijke voorkeur liet blijken voor een locatie bij de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Dat zou ook dichterbij de huidige assemblagefabriek in Tilburg zijn. Of de komst van Gigafactory 4 in het verder weg gelegen Berlijn gevolgen heeft voor de Nederlandse vestiging is in dit stadium nog niet duidelijk. Musk roemt in een reactie de Duitse ‘engineeringkwaliteit’ en noemt het één van de redenen om naar Duitsland te komen.

Deelstaat Brandenburg, waar Berlijn toe behoort, is blij met de nieuwe onderneming. “Tesla komt naar Brandenburg met een grote investering. Dit is een fantastisch bericht voor onze staat. We hebben hier lang voor gelobbyd in intensieve gesprekken en met goede argumenten,” aldus premier Dietmar Woidke.