Ford schroeft activiteiten in Ierland terug

Ford schroeft haar activiteiten in Ierland drastisch terug. De Ierse tak heet nog altijd Henry Ford & Son Ltd uit respect voor de uit Ierland afkomstige voorouders van de grondlegger van het autoconcern. Maar dat in de Zuid-Ierse stad Cork gevestigde bedrijf verliest de verantwoordelijkheid voor de markt in het thuisland.

Henry Ford & Son bestaat al sinds 1917 en is gevestigd aan de Boreenmanna Road in Cork omdat dat de havenplaats is vanwaar Fords voorvaderen in 1847 uit het arme Ierland vertrokken naar de VS. Oorspronkelijk was hier een autofabriek gevestigd die door Henry Ford zelf nog werd geopend maar die eerste Ford fabriek buiten Amerika is in 1984 gestopt. Nu lijkt ook het historische Ierse bedrijf zijn zelfstandigheid kwijt te raken.

Ford of Great Britain

Fords activiteiten in Ierland vallen binnenkort onder Ford of Great Britain dat zelf in het kader van de Europese herstructurering ook al een saneringsslag doormaakt. Dat betekent onder meer dat managers voor verkoop en marketing verdwijnen en dat de afdeling die contact onderhoudt met de dealers wordt teruggebracht tot vijf of zelfs maar twee medewerkers. Ford denkt er in dat kader ook over het contract met slecht presterende dealers op te zeggen. “De sfeer in Cork is op dit moment om te snijden, niemand weet waar hij of zij aan toe is maar iedereen vreest voor z’n baan,’’ zeggen werknemers tegen de Irish Times.

Bescheiden automarkt

Ierland is met z’n 4,83 miljoen inwoners maar een bescheiden automarkt. In de eerste elf maanden van dit jaar werden er volgens het Central Statistics Office in Dublin 112.576 nieuwe personenauto’s verkocht, wat 6,5 procent minder was dan in dezelfde periode vorig jaar. In de maand november ging het om niet meer dan 1.676 nieuwe auto’s. Wel is het zo dat inmiddels één op de tien nieuwe auto’s in Ierland vol-elektrisch of hybride is.

Ford schroeft activiteiten in Ierland terug - Automobielmanagement.nl

Ford schroeft activiteiten in Ierland terug

Ford schroeft haar activiteiten in Ierland drastisch terug. De Ierse tak heet nog altijd Henry Ford & Son Ltd uit respect voor de uit Ierland afkomstige voorouders van de grondlegger van het autoconcern. Maar dat in de Zuid-Ierse stad Cork gevestigde bedrijf verliest de verantwoordelijkheid voor de markt in het thuisland.

Henry Ford & Son bestaat al sinds 1917 en is gevestigd aan de Boreenmanna Road in Cork omdat dat de havenplaats is vanwaar Fords voorvaderen in 1847 uit het arme Ierland vertrokken naar de VS. Oorspronkelijk was hier een autofabriek gevestigd die door Henry Ford zelf nog werd geopend maar die eerste Ford fabriek buiten Amerika is in 1984 gestopt. Nu lijkt ook het historische Ierse bedrijf zijn zelfstandigheid kwijt te raken.

Ford of Great Britain

Fords activiteiten in Ierland vallen binnenkort onder Ford of Great Britain dat zelf in het kader van de Europese herstructurering ook al een saneringsslag doormaakt. Dat betekent onder meer dat managers voor verkoop en marketing verdwijnen en dat de afdeling die contact onderhoudt met de dealers wordt teruggebracht tot vijf of zelfs maar twee medewerkers. Ford denkt er in dat kader ook over het contract met slecht presterende dealers op te zeggen. “De sfeer in Cork is op dit moment om te snijden, niemand weet waar hij of zij aan toe is maar iedereen vreest voor z’n baan,’’ zeggen werknemers tegen de Irish Times.

Bescheiden automarkt

Ierland is met z’n 4,83 miljoen inwoners maar een bescheiden automarkt. In de eerste elf maanden van dit jaar werden er volgens het Central Statistics Office in Dublin 112.576 nieuwe personenauto’s verkocht, wat 6,5 procent minder was dan in dezelfde periode vorig jaar. In de maand november ging het om niet meer dan 1.676 nieuwe auto’s. Wel is het zo dat inmiddels één op de tien nieuwe auto’s in Ierland vol-elektrisch of hybride is.