Musk ‘onthult’ vluchtroute van ‘Carlos Gone’

Carlos Gone. Die twee simpele woorden tweette Tesla-topman Elon Musk op Nieuwjaarsdag naar zijn 30,3 miljoen volgers. In een tweede tweet liet Musk een grote Teddybeer zien: ‘No one suspected his disguise’.

Ghosn: rancune binnen Nissan tegen Renault reden voor arrestatie

In werkelijkheid is inmiddels wel duidelijk geworden dat Ghosn uit Japan is ontsnapt in een contrabas-kist. Hoe hij uit zijn zwaar-bewaakte woning, waar hij huisarrest had, is weggekomen is echter nog steeds niet duidelijk. Aan het minutieuze plan daarvoor is maanden gewerkt maar desalniettemin is kennelijk niets uitgelekt. Ghosn is vanuit Japan per privé-jet eerst naar Turkije gevlogen en vandaar doorgereisd naar Libanon. Hij beschikt over een paspoort van dat land omdat zijn ouders Libanees waren, wat betekent dat het vermoedelijk uiterst moeilijk zal worden voor Japan om hem uitgewezen te krijgen. In Turkije zijn enkele mensen gearresteerd in het kader van een onderzoek door het ministerie van binnenlandse zaken naar de tussenstop van Ghosn op het vliegveld van Istanboel

Meer duidelijkheid op 8 januari

Ghosn zelf heeft beloofd dat hij alles zal onthullen over zijn op een film lijkende ontsnapping tijdens een eerste persconferentie op 8 januari. Dan wil hij ook beginnen met ‘het ware verhaal’ over de vermeende malversaties en andere misdaden als voormalig CEO van Nissan waar hij in Japan voor vervolgd wordt of werd. Waarschijnlijk wil ook Frankrijk hem graag nader verhoren over soortgelijke problemen bij Renault. Ghosn heeft tot nu toe steeds volgehouden dat hij niets fout heeft gedaan. Met zijn vlucht zijn in ieder geval de vele beschuldigingen aan zijn adres niet vervallen. Voor Ghosn zelf is het grote voordeel echter wel dat hij nu in vrijheid aan zijn verdediging kan werken, iets wat hem in zijn eigen woorden ‘in het corrupte juridische stelsel van Japan’ onmogelijk werd gemaakt. Of het daarbij ooit nog tot een rechtszaak komt lijkt onzeker want in Japan kan een criminele zaak alleen worden behandeld als de verdachte daarbij aanwezig is.

Musk ‘onthult’ vluchtroute van ‘Carlos Gone’ - Automobielmanagement.nl

Musk ‘onthult’ vluchtroute van ‘Carlos Gone’

Carlos Gone. Die twee simpele woorden tweette Tesla-topman Elon Musk op Nieuwjaarsdag naar zijn 30,3 miljoen volgers. In een tweede tweet liet Musk een grote Teddybeer zien: ‘No one suspected his disguise’.

Ghosn: rancune binnen Nissan tegen Renault reden voor arrestatie

In werkelijkheid is inmiddels wel duidelijk geworden dat Ghosn uit Japan is ontsnapt in een contrabas-kist. Hoe hij uit zijn zwaar-bewaakte woning, waar hij huisarrest had, is weggekomen is echter nog steeds niet duidelijk. Aan het minutieuze plan daarvoor is maanden gewerkt maar desalniettemin is kennelijk niets uitgelekt. Ghosn is vanuit Japan per privé-jet eerst naar Turkije gevlogen en vandaar doorgereisd naar Libanon. Hij beschikt over een paspoort van dat land omdat zijn ouders Libanees waren, wat betekent dat het vermoedelijk uiterst moeilijk zal worden voor Japan om hem uitgewezen te krijgen. In Turkije zijn enkele mensen gearresteerd in het kader van een onderzoek door het ministerie van binnenlandse zaken naar de tussenstop van Ghosn op het vliegveld van Istanboel

Meer duidelijkheid op 8 januari

Ghosn zelf heeft beloofd dat hij alles zal onthullen over zijn op een film lijkende ontsnapping tijdens een eerste persconferentie op 8 januari. Dan wil hij ook beginnen met ‘het ware verhaal’ over de vermeende malversaties en andere misdaden als voormalig CEO van Nissan waar hij in Japan voor vervolgd wordt of werd. Waarschijnlijk wil ook Frankrijk hem graag nader verhoren over soortgelijke problemen bij Renault. Ghosn heeft tot nu toe steeds volgehouden dat hij niets fout heeft gedaan. Met zijn vlucht zijn in ieder geval de vele beschuldigingen aan zijn adres niet vervallen. Voor Ghosn zelf is het grote voordeel echter wel dat hij nu in vrijheid aan zijn verdediging kan werken, iets wat hem in zijn eigen woorden ‘in het corrupte juridische stelsel van Japan’ onmogelijk werd gemaakt. Of het daarbij ooit nog tot een rechtszaak komt lijkt onzeker want in Japan kan een criminele zaak alleen worden behandeld als de verdachte daarbij aanwezig is.