Dat heeft grote gevolgen want Honda haalt bijvoorbeeld 11 procent van de wereldwijde omzet uit haar joint-venture in Wuhan.

Wuhan is de hoofdvestiging van Dongfeng Motor Corporation, één van de grootste autofabrikanten van China en partner van PSA maar ook van Renault en General Motors. Dongfeng is bij PSA ook een grote aandeelhouder en heeft inmiddels ook een belang in Daimler. De buitenlandse bedrijven laten via joint-ventures met Dongfeng een groot deel van hun auto’s voor de Chinese markt bouwen in Wuhan. PSA heeft er bijvoorbeeld drie grote fabrieken voor Peugeot en Citroën, Renault maakt er onder meer de Koleos en de Kadjar terwijl ook Honda over drie fabrieken in de stad beschikt. General Motors werkt, ook in Wuhan, samen met een andere Chinese partner, SAIC.

Europese en Amerikaanse autobedrijven proberen in allerijl hun in Wuhan werkende managers en andere werknemers uit China te repatriëren. Over de eventuele financiële gevolgen van de productie- en daardoor leverstop hebben ze zich tot nu toe niet uitgelaten.