Tesla verrast met kwartaalwinst

Tesla heeft het eerste kwartaal verrassend afgesloten met een brutowinst van 227 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een recordverlies van 494 miljoen dollar genoteerd. De omzet kwam uit op 5,99 miljard dollar vergeleken met 4,54 miljard een jaar eerder, een toename met 32 procent. Tesla kwam daarmee op een positieve operationele marge van 4,7 procent wat in Q1 van 2019 nog 11,5 procent negatief was.

Batterijenmaker Panasonic helpt Tesla vooruit

Ook bij de productie en afleveringen kwam Tesla sterk uit de bus. In totaal rolden er 102.672 Tesla’s van de band waarvan 87.282 Model 3’en Y’s en 15.390 exemplaren van Model S en Model Y. De totale productie was daarmee een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal afgeleverde auto’s kwam met 88.492 40 procent hoger uit met een toename met 50 procent bij Model 3. Verder had Tesla aan het eind van het kwartaal voor 20 verkoopdagen auto’s in voorraad wat een jaar eerder nog 30 dagen was. Het aantal Tesla Service Centers in de wereld nam toe van 377 naar 434 en het aantal mobiele servicewagens van 550 naar 756. Tesla tekent bij dat alles wel aan dat de gemiddelde verkoopprijs van haar auto’s gestaag daalt door het toenemende belang van Model 3 in de afleveringen.

Beste eerste kwartaal

“Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat we in het traditioneel zwakke eerste kwartaal een positief inkomen hebben bereikt. Ondanks de wereldwijde uitdagingen zijn we in staat geweest het beste eerste kwartaal voor zowel productie als afleveringen neer te zetten,’’ aldus het kwartaalbericht. Tesla is er ook trots op dat de brutomarge ondanks de vele productie-onderbrekingen in de loop van het kwartaal toch op peil is gebleven. Oorspronkelijk leek het aantal afleveringen ook op een record af te stevenen totdat de coronacrisis ook hier de zaken verstoorde. “We hebben er echter vertrouwen in dat we de wereldwijde productiecapaciteit zo snel mogelijk verder op kunnen voeren.’’ Tegelijk probeert ook Tesla waar mogelijk op kosten en kapitaaluitgaven te besparen. “We zijn van mening dat we een goede uitgangspositie hebben om de onzekerheid op korte termijn te managen en toch onze lange termijn plannen te realiseren.’’

500.000 voertuigen

Wat de productie betreft wordt de capaciteit voor Model Y in Fremont en Model 3 in Shanghai verder opgevoerd. Verder wordt ‘gewerkt aan de bouw van capaciteit voor Model Y in Berlijn waar de afleveringen in 2021 moeten beginnen.’ In totaal zou Tesla inmiddels 500.000 voertuigen per jaar kunnen bouwen. Het is gezien de huidige productie-onderbrekingen echter onzeker wanneer dat aantal ook daadwerkelijk een feit zal zijn.

Tesla verrast met kwartaalwinst - Automobielmanagement.nl

Tesla verrast met kwartaalwinst

Tesla heeft het eerste kwartaal verrassend afgesloten met een brutowinst van 227 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een recordverlies van 494 miljoen dollar genoteerd. De omzet kwam uit op 5,99 miljard dollar vergeleken met 4,54 miljard een jaar eerder, een toename met 32 procent. Tesla kwam daarmee op een positieve operationele marge van 4,7 procent wat in Q1 van 2019 nog 11,5 procent negatief was.

Batterijenmaker Panasonic helpt Tesla vooruit

Ook bij de productie en afleveringen kwam Tesla sterk uit de bus. In totaal rolden er 102.672 Tesla’s van de band waarvan 87.282 Model 3’en Y’s en 15.390 exemplaren van Model S en Model Y. De totale productie was daarmee een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal afgeleverde auto’s kwam met 88.492 40 procent hoger uit met een toename met 50 procent bij Model 3. Verder had Tesla aan het eind van het kwartaal voor 20 verkoopdagen auto’s in voorraad wat een jaar eerder nog 30 dagen was. Het aantal Tesla Service Centers in de wereld nam toe van 377 naar 434 en het aantal mobiele servicewagens van 550 naar 756. Tesla tekent bij dat alles wel aan dat de gemiddelde verkoopprijs van haar auto’s gestaag daalt door het toenemende belang van Model 3 in de afleveringen.

Beste eerste kwartaal

“Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat we in het traditioneel zwakke eerste kwartaal een positief inkomen hebben bereikt. Ondanks de wereldwijde uitdagingen zijn we in staat geweest het beste eerste kwartaal voor zowel productie als afleveringen neer te zetten,’’ aldus het kwartaalbericht. Tesla is er ook trots op dat de brutomarge ondanks de vele productie-onderbrekingen in de loop van het kwartaal toch op peil is gebleven. Oorspronkelijk leek het aantal afleveringen ook op een record af te stevenen totdat de coronacrisis ook hier de zaken verstoorde. “We hebben er echter vertrouwen in dat we de wereldwijde productiecapaciteit zo snel mogelijk verder op kunnen voeren.’’ Tegelijk probeert ook Tesla waar mogelijk op kosten en kapitaaluitgaven te besparen. “We zijn van mening dat we een goede uitgangspositie hebben om de onzekerheid op korte termijn te managen en toch onze lange termijn plannen te realiseren.’’

500.000 voertuigen

Wat de productie betreft wordt de capaciteit voor Model Y in Fremont en Model 3 in Shanghai verder opgevoerd. Verder wordt ‘gewerkt aan de bouw van capaciteit voor Model Y in Berlijn waar de afleveringen in 2021 moeten beginnen.’ In totaal zou Tesla inmiddels 500.000 voertuigen per jaar kunnen bouwen. Het is gezien de huidige productie-onderbrekingen echter onzeker wanneer dat aantal ook daadwerkelijk een feit zal zijn.