Een groot aantal Toyota-fabrieken in Japan zal de komende maand op vrijdag stil liggen. De productietijd daalt daarmee van vijf naar vier dagen. Een beperkt aantal fabrieken gaat in juni zeven dagen plat. In die vestigingen samen worden onder meer de Yaris, de Prius, de Land Cruiser en modellen voor Lexus gebouwd. Verder draait Toyota in andere Japanse fabrieken op vijf productielijnen de werktijd terug van twee naar één ploeg, zoals al sinds half april het geval is. In enkele gevallen is die maatregel nu al verlengd tot en met augustus, heeft Toyota laten weten.

Azië

Toyota deelde vorige week mee dat het in het afgelopen boekjaar wereldwijd 8.958.423 voertuigen heeft verkocht. Dat was 18.372 stuks ofwel twee procent minder dan in de voorafgaande verslagperiode. De grootste klap viel in Azië, inclusief China, waar de corona-epidemie al vroeg in 2020 huis hield. In Europa verkocht Toyota met 1.028.537 stuks echter nog altijd 34.477 auto’s meer dan in 2018/19. In Noord-Amerika, waar de automarkt al enige tijd onder druk staat, kwam de afzet voor Toyota met 2.713.165 stuks al 31.882 lager uit. De Verenigde Staten zijn met Canada en Mexico nog altijd wel goed voor 30 procent van de wereldwijde verkopen voor het Japanse merk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding