De problemen zouden zondagavond al zijn begonnen. Daardoor zijn enkele fabrieken in de Verenigde Staten, Turkije, India en Zuid-Amerika stilgevallen. In de fabrieken in Japan doen zich geen problemen voor. Of er daadwerkelijk problemen in Europa zijn of zijn geweest, wil een woordvoerder verder niet specificeren.

Onbereikbaar

Door de aanval had Honda geen toegang tot de servers, werkte de e-mail niet en lagen de interne systemen plat. De afdelingen klantenservice en financiële service waren ook geruime tijd onbereikbaar, aldus Honda op Twitter. Een deel van de kantoorwerkers in Japan is dinsdag voor een verplichte snipperdag naar huis gestuurd. “Er wordt aan gewerkt om de gevolgen zo klein mogelijk te houden en de volledige functionaliteit van de productie, verkoop en ontwikkel activiteiten te herstellen.’’

Honda lijkt er in geslaagd te zijn de systemen dinsdag weer grotendeels aan de gang te krijgen. De meeste Amerikaanse vestigingen waren inderdaad weer opgestart. Een Europese fabriek in het Britse Swindon is niet getroffen omdat die toch al stil ligt vanwege de coronacrisis.