De zaak, die nog is aangespannen tegen de voormalige topman van FCA wijlen Sergio Marchionne, draait om de onderhandelingen die Amerikaanse autobedrijven voeren met de machtige vakbond UAW. GM beschuldigt Marchionne en FCA ervan achter een omkoopschandaal te zitten waardoor er een kink in de kabel kwam bij het onderhandelingsproces met de UAW. Marchionne zou daarmee uiteindelijk GM hebben willen verzwakken zodat hij een overnamebod had kunnen doen.

Voortslepen

Rechter Borman vreest dat de zaak nog jaren kan voortslepen ‘als deze autoleiders en hun grote teams aan advocaten hun belangrijke tijdverspillende aandacht moeten blijven richten op deze rechtszaak.’ De rechter vindt ook dat er zeker in deze tijd belangrijker zaken aan de orde zijn. Hij wil daarom dat Barra en Manley hem uiterlijk woensdag verslag komen uitbrengen.

Wraken

Maar Barra – en haar advocaten – hebben teruggeslagen met een verzoek om de rechter te wraken en een ander op de zaak te zetten. “Dat we vasthouden aan gerechtigheid doen we ook uit verantwoordelijkheid om corruptie in onze sector te ontmaskeren als we daarvan op de hoogte komen en schadevergoeding te eisen als we er het doel van zijn en er directe schade van ondervinden,’’ aldus een verklaring van GM. “Niet doorgaan met deze zaak beloont hen die fout handelen ten koste van eerlijke, hardwerkende mensen.’’

FCA wijst alle beschuldigingen van de hand en is het daarom ook van harte eens met de oplossing die de rechter suggereert.