Volkswagen Groep lijdt 1,4 miljard verlies

De Volkswagen Groep heeft in de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen geleden van 1,4 miljard euro. Dat is 11 miljard slechter dan de 9,6 miljard winst die in de eerste zes maanden van vorig jaar nog werd gerealiseerd.

Stormloop op dieselclaim-site van Volkswagen
De plus in augustus is met name te danken aan Volkswagen personenauto’s, Audi, PorscheShutterstock (2019)

Volkswagen zag de groepsomzet met ruim 23 procent dalen naar 96,1 miljard euro. Het aantal afgeleverde voertuigen lag met 3,9 miljoen stuks 1,5 miljoen (ruim 27 procent) lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Verder was de Duitse autobouwer afgelopen half jaar weer 700 miljoen kwijt aan dieselgate.

Verbeteren

Volkswagen Groep ziet de markt de laatste tijd wel verbeteren. In april werden wereldwijd nog 45 procent minder voertuigen afgezet, in juni was de daling beperkt tot 18 procent. Eén van de redenen was het herstel in West-Europa, de thuismarkt voor de groep. Hier werden in mei 57 procent minder auto’s verkocht, in juni 30 procent. Dat herstel van de markt is in juli ook doorgegaan. De Groep verwacht over de afgelopen maand nog wel een daling maar dan in de enkele cijfers en gaat uit van een verder herstel in de rest van dit jaar.

Positieve trend

Volkswagen Groep slaagde er verder in de financiële schade te beperken door snel na de corona-uitbraak maatregelen te nemen. Financieel directeur Frank Witter: “De eerste helft van 2020 was één van de meest uitdagende in de geschiedenis van onze onderneming. Dankzij de positieve trend die we de laatste paar weken zien kunnen we voorzichtig optimistisch naar de tweede helft van dit jaar kijken.’’ Toch doemen er nog heel wat problemen op in de rest van 2020. “De uitdagingen bestaan vooral uit de toenemende concurrentie, wisselvallige grondstoffen- en valutamarkten en striktere emissie-eisen.”

Volkswagen Groep lijdt 1,4 miljard verlies - Automobielmanagement.nl

Volkswagen Groep lijdt 1,4 miljard verlies

De Volkswagen Groep heeft in de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen geleden van 1,4 miljard euro. Dat is 11 miljard slechter dan de 9,6 miljard winst die in de eerste zes maanden van vorig jaar nog werd gerealiseerd.

Stormloop op dieselclaim-site van Volkswagen
De plus in augustus is met name te danken aan Volkswagen personenauto’s, Audi, PorscheShutterstock (2019)

Volkswagen zag de groepsomzet met ruim 23 procent dalen naar 96,1 miljard euro. Het aantal afgeleverde voertuigen lag met 3,9 miljoen stuks 1,5 miljoen (ruim 27 procent) lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Verder was de Duitse autobouwer afgelopen half jaar weer 700 miljoen kwijt aan dieselgate.

Verbeteren

Volkswagen Groep ziet de markt de laatste tijd wel verbeteren. In april werden wereldwijd nog 45 procent minder voertuigen afgezet, in juni was de daling beperkt tot 18 procent. Eén van de redenen was het herstel in West-Europa, de thuismarkt voor de groep. Hier werden in mei 57 procent minder auto’s verkocht, in juni 30 procent. Dat herstel van de markt is in juli ook doorgegaan. De Groep verwacht over de afgelopen maand nog wel een daling maar dan in de enkele cijfers en gaat uit van een verder herstel in de rest van dit jaar.

Positieve trend

Volkswagen Groep slaagde er verder in de financiële schade te beperken door snel na de corona-uitbraak maatregelen te nemen. Financieel directeur Frank Witter: “De eerste helft van 2020 was één van de meest uitdagende in de geschiedenis van onze onderneming. Dankzij de positieve trend die we de laatste paar weken zien kunnen we voorzichtig optimistisch naar de tweede helft van dit jaar kijken.’’ Toch doemen er nog heel wat problemen op in de rest van 2020. “De uitdagingen bestaan vooral uit de toenemende concurrentie, wisselvallige grondstoffen- en valutamarkten en striktere emissie-eisen.”