Witter gaf toe dat de ‘rook die uit Wolfsburg komt’ laat zien hoe moeilijk het is om de belangen van de verschillende stakeholders bij de onderneming in evenwicht te krijgen en te houden. De laatste tijd duiken er voortdurend verhalen op dat Diess op de schopstoel zou zitten. Hij zou met name niet meer kunnen rekenen op steun van de machtige vakbonden bij de bezuinigingsplannen. Die bonden hebben gezamenlijk negen van de 19 zetels in de bestuursraad in handen. Voorzitter Bernd Osterloh van de Centrale Ondernemingsraad is zelfs zo ver gegaan om persoonlijk bij belangrijke investeerders te melden dat volgens hem verdere bezuinigingen niet nodig waren.

Ongewijzigd

Diess heeft kort geleden de verantwoordelijkheid over het merk Volkswagen wel moeten overdragen aan Ralf Brandstätter. Bovendien is de laatste tijd een reeks onder hem dienende managers vertrokken of overgeplaatst. Maar daar zal het volgens Witter ook bij blijven. “Geloof me, zijn ambitie en zijn drang naar snelle en blijvende veranderingen blijven ongewijzigd.’’ Feit blijft daarbij wel dat de steunbetuiging komt van Diess’ rechterhand, de financieel directeur, en dat er geen verklaring namens de raad van bestuur is uitgebracht.