Ulbricht, die al vanaf 1992 bij VW werkt, staat bekend als probleemoplosser en heeft in dat kader onder meer de langdurige softwareproblemen bij de elektrische ID.3 en ID.4 weten te verhelpen. Hij zou van Diess het aanbod hebben gekregen om een joint-venture met een partner in China te leiden maar zag dat als degradatie. VW grijpt zijn vertrek aan om elektromobiliteit niet langer als een aparte post in de directie te zien maar onder te brengen bij de algemene productie.

Uittocht

Bij de Volkswagen Groep is al maanden een uittocht van hooggeplaatsen aan de gang. Eerder zijn onder meer directeur Jűrgen Stackmann van het merk Volkswagen, de CEO van vrachtwagendivisie Traton Andreas Renscher, de directeur van MAN Joachim Drees, topman Bernhard Maier van Skoda, zijn collega Thomas Sedran van Volkswagen bestelwagens en hoofd software ontwikkeling Christian Senger opgestapt of de laan uitgevlogen.

Autoritair

In zeker een aantal van die gevallen heeft de autoritaire bestuursstijl van Diess zeker een rol gespeeld. Juist om dat niet dulden van tegenspraak vecht hij nu een felle strijd uit met de OR en haar machtige voorzitter Bernd Osterloh. Dinsdagavond probeerde de Raad van Toezicht in een spoedvergadering de gemoederen te sussen maar dat is na drie uur vergaderen niet gelukt.