Honda werkt, net als vrijwel alle andere autofabrikanten, met een just-in-time systeem waarbij onderdelen vlak voordat ze in de te bouwen auto gaan worden aangeleverd. Dat systeem loopt vast nu er overal vertragingen optreden. Eind vorige week stonden er bijvoorbeeld voor de veerdiensten en de Eurotunnel in Calais 7.000 vrachtwagens in een urenlange file. “We monitoren de situatie dagelijks en brengen de productie zo snel als mogelijk weer op gang,” verklaart Honda UK.

Geen vooruitgang

De andere autofabrikanten in Groot-Brittannië vrezen dat dergelijke Brexit-problemen de eerste maanden van 2021 gemeengoed worden door de noodzakelijke grenscontroles met bijbehorend papierwerk. Tot nu toe zit er geen enkele vooruitgang in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord zodat een no-deal Brexit met de dag waarschijnlijker wordt. De auto-organisatie SMMT waarschuwde al eerder dat dat de sector tientallen miljarden kan gaan kosten.

Honda heeft overigens al eerder aangekondigd dat de enige fabriek in Groot-Brittannië van het merk, waar momenteel de Civic wordt gebouwd, volgend jaar sowieso dicht gaat.