Tesla gaat op volle snelheid door met de bouw van de Duitse fabriek en wil er vanaf juli al de eerste auto’s van de band laten rollen. De autobouwer heeft inmiddels ook de bomen op een naastgelegen terrein van drie voetbalvelden gekapt om er een grote hal te bouwen. Naar verluidt is die voor een batterijenfabriek maar Tesla heeft dat tot nu toe niet willen bevestigen.

Geen definitieve bouwvergunning

Voor het hele project is echter nog steeds geen definitieve bouwvergunning afgegeven. Bij het bestuur van de staat Brandenburg zijn tientallen bezwaarschriften ingediend, onder meer van Duitse milieu-organisaties die het kappen van een groot aantal bomen afkeuren en bovendien vrezen voor vervuiling van het grondwater. Tesla bouwt dus op eigen risico en loopt nog steeds de kans dat de vergunning niet wordt verleend en dat alles weer afgebroken moet worden.

Ultimatum

Om de kosten daarvan te dekken, eiste de milieudienst dat Tesla 100 miljoen euro apart zou zetten. Dat moest eerder voor 15 december, maar daar hield Tesla zich niet aan wat tot een tijdelijke bouwstop leidde. Het nieuwe ultimatum liep vrijdagavond om 24.00 uur af waarbij Tesla ervoor koos in haar kenmerkende stijl het bedrag pas rond een uur of elf ’s avonds over te maken. Dat gebeurde volgens de autoriteiten door een Duitse onderneming, zo goed als zeker de robotbouwer Grohman Automation die eind 2016 door Tesla is overgenomen.