Toyota meldt dat het chiptekort de laatste dagen is verergerd door plotselinge uitbraken van corona in Vietnam en Maleisië. Dit en andere problemen leiden nu ook tot tekorten bij andere onderdelen. Toyota’s eigen fabriek in Thailand is eveneens getroffen door een groot aantal coronabesmettingen. “Het is moeilijk geworden om het noodzakelijke aantal van bepaalde onderdelen binnen te krijgen wat leidt tot deze plotselinge en grootschalige beperkingen van de productie,’’ zegt directeur wereldwijde inkoop Kazunari Kumakura. Toyota kon tot nu toe aan de ergste problemen ontsnappen doordat het grote voorraden chips had aangelegd maar die zijn nu zo langzamerhand ook opgebruikt.

Alle modellen

Uit het gepubliceerde overzicht blijkt dat in Japan zelf 27 productielijnen worden getroffen. Sommige liggen slechts enkele dagen achtereen of per week stil, de meesten zijn de eerste twee weken van september gesloten terwijl een enkele fabriek die hele maand niet zal draaien. De onderbrekingen treffen alle huidige modellen van Toyota alsmede die van de dochtermerken Daihatsu en Hino.

Lees ook:
Toyota voert winst flink op, schade door chiptekort valt mee