Shell gaat dat plan uitvoeren via Ubitricity, een vorig jaar overgenomen bedrijf dat openbare laadpunten installeert in lantaarnpalen, verkeerspaaltjes en ander straatmeubilair. Op die manier moeten de laadpunten vooral nuttig zijn voor EV-eigenaren die in stadswijken niet over een eigen parkeerplaats beschikken.

Kosten

Ubitricity heeft inmiddels 3.600 van die voorzieningen aangelegd en in beheer. Shell zal daarbij alle kosten die gemeenten moeten maken voor haar rekening nemen. Shell is overigens voorafgegaan door BP dat al in 2018 laadbedrijf Chargemaster heeft ingelijfd. De bedrijven spelen daarmee in op het voornemen van de Britse regering om in 2030 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden.

Lees ook:
Laadpalen bij tankstations langs snelwegen toch toegestaan