Volgens diverse Duitse media zou VW het eerste autoconcern in Duitsland zijn dat kredieten en garanties uit deze speciale pot zou krijgen. GM-dochter Opel heeft Berlijn ook om hulp gevraagd, maar het is tot nu toe onduidelijk waaruit die precies bestaat. Rond Kerstmis wordt een besluit over Opel verwacht.
Met de verkoop van auto’s van Volkswagen gaat het tot nu toe niet slecht. Maar de banken lijken het concern in een ijzeren greep te hebben. De kredietverlening aan Volkswagen Financial Services en de Volkswagen Bank wordt sinds de kredietcrisis kritischer door de banken beoordeeld dan voorheen. Ook zouden hogere rentes worden gevraagd, die VW aan zijn klanten moet doorberekenen. En dat gaat wringen als die op aantrekkelijke voorwaarden hadden gerekend.
Bernd Osterloh, voorzitter van VW’s ondernemingsraad, zegt over de gevolgen van de kredietcrisis: "De komende maanden zullen doorslaggevend zijn. We zijn goed op een crisis voorbereid. We zullen worden getroffen maar we zullen dit ook te boven komen". Hij meent dat veel, ‘zo niet alles’, afhangt van de banken. "Zij moeten kredieten blijven verstrekken. Dat is voor ons van levensbelang. Liquiditeit, daar draait het om."

 

(bron: NRC – Financial Times)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding