Het GM-bestuur heeft laten weten af te zien van verkoop van zijn Duitse dochter aan de combinatie Magna (Canada) en de Russische staatsbank Sberbank. Het concern wijst op beter wordende marktomstandigheden voor de noodlijdende autofabrikant. Ook vindt het Opel van een te groot (internationaal) strategisch belang om het merk van de hand te doen.

Onduidelijk is wat er nu gebeurt met de fabrieken van Opel/Vauxhall  in Europa. Daarover zegt het bestuur zo snel mogelijk helderheid te geven.

Om de overname van Opel is een felle strijd gewoed. Uiteindelijk leek Magna/Sberbank de nieuwe eigenaar. Twee maanden geleden kwam er, na slepende onderhandelingen (in mei leek de kogel namelijk al door de kerk) een akkoord. Onlangs zei de Duitse overheid dat zij de steun van 4,5 miljard euro noodkrediet niet koppelt aan een bepaalde eigenaar. Met andere woorden: ook GM kwam gewoon in aanmerking voor de financiële rijkshulp.

 

In Duitsland is met ongeloof en woede gereageerd. De vakbonden en de ondernemingsraad hebben opgeroepen tot een staking die morgen moet beginnen. De OR en de bonden vrezen dat GM flink zal gaan snijden in Opel waardoor er veel (meer) ontslagen zullen vallen. De Duitse regering betreurt het besluit van GM. De regering wilde de overname door Magna en Sberbank steunen met 4,5 miljard euro aan steunmaatregelen.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding