Die verlaging geldt dan voor onderdelen die bestemd zijn voor modellen die over een jaar of drie op de markt moeten komen, zo heeft de autobouwer deze week tijdens een bijeenkomst van Japanse leveranciers laten weten. Toyota werkt bij de ontwikkeling van nieuwe modellen altijd nauw samen met de bedrijven die daarvoor uiteindelijk de onderdelen moeten leveren. Om de kosten verder te drukken, wil Toyota ook gebruik gaan maken van goedkopere materialen en onderdelen. Met die kostenverlaging wil de grootste autobouwer ter wereld de operationele verliezen tot staan brengen. Toyota schreef afgelopen boekjaar al rode cijfers en verwacht in het lopende financiële jaar – tot 31 maart – een verlies van zo’n 2,2 miljard dollar te moeten melden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding