Volgens het Earth Policy Institute komt dat onder andere door de magere economische situatie en de verbetering van het openbaar vervoer in enkele grote Amerikaanse steden. Het totale wagenpark in de VS liep van 250 miljoen naar 246 miljoen auto’s terug.

Volgens de voorzitter  van de EPI, Lester Brown staat Amerika op een keerpunt in haar transportvormen.  "We gaan langzaam van een door de auto gedomineerd vervoerssysteem naar een meer gedifferentieerd systeem."

Brown verwacht dat de autoverkopen in de VS nooit meer boven de zeventien miljoen stuks per jaar zullen komen. De economische instabiliteit en de onvoorspelbaar fluctuerende brandstofprijzen spelen naast de verbeterde openbare transportmogelijkheden een grote rol in aanschaf van een auto. Opvallend is dat de stadsjeugd geen grote waarde hecht aan het rijbewijs en het bezit van een auto. Ook het aantal rijbewijshouders onder deze groep is van twaalf naar tien miljoen gedaald. "Het socializen speelt zich niet meer af in en rond de auto, maar via gadgets als de iPhone en het internet."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding