Müller heeft in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung min of meer gezegd dat zijn klanten in Europa niet moeten zeuren over een soortgelijke regeling als Amerikanen met een dieselgate-model ontvangen. "De uitgangssituatie in Europa is volstrekt niet te vergelijken met die in Amerika. Europese klanten ondervinden geen nadeel, noch bij het verbruik, noch bij de rij-eigenschappen. En als ik daaraan mag toevoegen: aan de ene kant bekritiseren velen de Amerikaanse wetgeving in ander verband, bijvoorbeeld rond TTIP. Als het er echter om gaat zelf een voordeeltje te behalen dan schijnt dat Amerikaanse recht opeens de juiste weg te zijn."

Die opmerkingen zijn in Duitse politieke kringen met grote verbazing gelezen. VW staat juist deze dagen volop in de schijnwerpers nu vrijdag het toekomstplan is goedgekeurd waarin onder meer staat dat er in Duitsland 23.000 banen gaan verdwijnen. Michael Fuchs, voorzitter van de CSU/CDU-fractie in de Bundestag, is verbijsterd: "Als de voorzitter van de Raad van Bestuur zijn klanten verwijten maakt, dan is dat contraproductief en duidelijk een houding die zich aan het eind van de dag niet terugbetaalt. Een onderneming moet zich aan het koopgedrag van haar klanten aanpassen, niet andersom." Voorzitter Renate Künast van de kamercommissie voor recht en consumentenbescherming vindt vooral dat Nedersaksen nu moet ingrijpen. Die bondsstaat is de tweede aandeelhouder van VW na de families Porsche en Piëch. "Van Nedersaksen verwachten we dat ze er een belang bij heeft dat ondernemingen verbruikers niet zonder consequenties het bos in kunnen sturen."