Vorig jaar werden er met 612.000 exemplaren 35 procent minder auto’s verkocht dan in 2017. Honda deed het toen nog wat beter met zelfs acht procent hogere verkopen maar kreeg in januari wel een klap van 40 procent. Onder die omstandigheden acht het Japanse merk het niet langer haalbaar om auto’s in Turkije te produceren. In Gebze wordt tot nu toe, net als in Swindon, de Civic gebouwd maar dat stopt in 2021.

Honda stelt dat de ingrepen passen in een herstructurering van haar wereldwijde fabricage netwerk. ‘’Tegen de achtergrond van de nog nooit vertoonde veranderingen die onze sector treffen is het van vitaal belang dat we onze elektrificatie strategie versnellen en onze activiteiten in de wereld aanpassen,’’ aldus Katsushi Inoue, president van Honda Motor Europe. ‘’Het gevolg is dat we de moeilijke beslissing hebben moeten nemen om ons personeel te raadplegen hoe we ons productienetwerk klaar kunnen stomen voor de toekomst.’’ Honda verwacht de komende tijd nog meer aankondigingen te zullen doen over grondige wijzigingen in haar fabrieken.