Analisten van zakenbank Morgan Stanley zijn het meest pessimistisch. Zij vrezen dat de koers in een worst-case scenario volledig kan crashen naar slechts tien dollar. Dat zou gebeuren als de vraag naar Model 3 instort, zoals velen voorspellen, en als Tesla zonder geld komt te zitten en er ook niet meer in slaagt nieuwe middelen op te halen om de tent draaiende te houden.

Topman Elon Musk voorspelde eerder dit jaar dat hij het met het beschikbare geld wel zou redden maar moest begin deze maand toch weer bedelen om 2,7 miljard dollar. Analist Adam Jonas van Morgan Stanley, een bekende criticaster van Musk: “De vraag naar de auto’s van Tesla is het cruciale punt bij de problemen. Tesla is te groot geworden in verhouding tot die verwachte vraag op de middellange termijn. Het vertrek van een aantal sleutelfiguren, het strooien met kortingen en de buitengewone kostenbesparingen versterken alle het beeld van een bedrijf dat in zware moeilijkheden kan raken.” Zijn collega’s bij andere banken zijn minder pessimistisch maar hebben hun verwachtingen voor de koers van Tesla wel drastisch naar beneden bijgesteld. Voor de Wall Street Journal alle reden voor de kop: “Investeerders hebben Tesla helpen opbouwen, ze kunnen het ook weer afbreken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding