Had Tesla grond moeten kopen op een industrieterrein dan zou het aanzienlijk meer hebben moeten neertellen. In een nabijgelegen bedrijventerrein wordt bijvoorbeeld 40 euro per vierkante meter gerekend.

“Bij de overeenkomst worden de wettelijke eisen voor grondverwerving gerespecteerd,” schrijft minister voor financiën Katrin Lange. Zij denkt dat de grondprijs voor Tesla zelf verder geen rol speelt omdat het bedrijf toch op honderden miljoenen aan Europese subsidie kan rekenen voor het project.

De financiële commissie van het Landsparlement van Brandenburg heeft het groene licht gegeven voor de overeenkomst. De oppositie was tegen omdat het volgens haar allemaal veel te snel gaat met de Tesla-fabriek. Bovendien is nog niet duidelijk hoeveel miljoenen de overheid zelf nog kwijt zal zijn aan de ontsluiting van de momenteel nog onbereikbare locatie. Door haar kritische vragen duurde het debat over de Tesla-deal ook meer dan twee uur. Het nog onontgonnen bos wordt momenteel door het Duitse leger onderzocht op mogelijke blindgangers van de Amerikaanse bombardementen op Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaatselijke autoriteiten schatten dat er zeker 25 van die onontplofte bommen kunnen liggen.

Lees ook: Europese ‘gigafabriek’ Tesla komt bij Berlijn