Productie StreetScooter gaat veel langer door

Deutsche Post wil tot zeker eind volgend jaar doorgaan met de productie van de elektrische bestelwagen StreetScooter. Het postbedrijf, ook eigenaar van DHL, wilde oorspronkelijk vorig jaar al met de StreetScooter stoppen maar heeft juist meer elektrische auto’s nodig om aan de steeds strengere emissie-eisen te kunnen voldoen.

Oprichter Streetscooter wil bedrijf terug

DP heeft al zo’n 15.000 StreetScooters in gebruik en denkt dat in de loop van volgend jaar op te voeren tot zeker 21.500. “Er is geen enkel vergelijkbaar elektrisch wagentje op de markt dus moeten we ze zelf blijven maken,’’ aldus directeur Tobias Meyer van Deutsche Post.

Grotere versie

In 2025 moet de vloot minstens 37.000 elektrische voertuigen omvatten maar tegen die tijd zijn dan wel modellen van andere fabrikanten beschikbaar, zegt Meyer te hopen. Hij kondigde ook aan dat er wordt gewerkt aan een grotere versie, de StreetScooter Gigabox met een laadvolume van 12 kubieke meter, voldoende voor gemiddeld 240 pakketten. De eersten daarvan moeten nog voor het eind van dit jaar op de weg komen.

Geen voertuigfabrikant

DP heeft eerder de intentie uitgesproken StreetScooter te verkopen ‘omdat wij een postbedrijf zijn en geen voertuigfabrikant’. Onlangs werd bekend dat zeker vier bedrijven of financiële instellingen belangstelling hebben getoond. Of dat verkoopproces nog doorgaat is tot nu toe niet bekendgemaakt.

Lees ook:
Opeens meerdere kopers voor Streetscooter

Productie StreetScooter gaat veel langer door - Automobielmanagement.nl

Productie StreetScooter gaat veel langer door

Deutsche Post wil tot zeker eind volgend jaar doorgaan met de productie van de elektrische bestelwagen StreetScooter. Het postbedrijf, ook eigenaar van DHL, wilde oorspronkelijk vorig jaar al met de StreetScooter stoppen maar heeft juist meer elektrische auto’s nodig om aan de steeds strengere emissie-eisen te kunnen voldoen.

Oprichter Streetscooter wil bedrijf terug

DP heeft al zo’n 15.000 StreetScooters in gebruik en denkt dat in de loop van volgend jaar op te voeren tot zeker 21.500. “Er is geen enkel vergelijkbaar elektrisch wagentje op de markt dus moeten we ze zelf blijven maken,’’ aldus directeur Tobias Meyer van Deutsche Post.

Grotere versie

In 2025 moet de vloot minstens 37.000 elektrische voertuigen omvatten maar tegen die tijd zijn dan wel modellen van andere fabrikanten beschikbaar, zegt Meyer te hopen. Hij kondigde ook aan dat er wordt gewerkt aan een grotere versie, de StreetScooter Gigabox met een laadvolume van 12 kubieke meter, voldoende voor gemiddeld 240 pakketten. De eersten daarvan moeten nog voor het eind van dit jaar op de weg komen.

Geen voertuigfabrikant

DP heeft eerder de intentie uitgesproken StreetScooter te verkopen ‘omdat wij een postbedrijf zijn en geen voertuigfabrikant’. Onlangs werd bekend dat zeker vier bedrijven of financiële instellingen belangstelling hebben getoond. Of dat verkoopproces nog doorgaat is tot nu toe niet bekendgemaakt.

Lees ook:
Opeens meerdere kopers voor Streetscooter