Een assemblagefabriek in Chicago, waar de Explorer wordt gebouwd, moet vanaf begin volgende week tot 26 juli stoppen met de productie. In de week tot 2 augustus worden er daar maar twee ploegendiensten gedraaid. Bovendien moet de productie van de bestseller F-150 in Kansas City deze maand eveneens een aantal weken achtereen stil gezet worden. “We blijven nog wel nieuwe auto’s bouwen maar we geven de prioriteit aan het afbouwen van auto’s die geassembleerd zijn zonder bepaalde onderdelen vanwege het in de hele autosector heersende tekort aan halfgeleiders,’’ laat Ford weten.

Pendragon

De grootste Britse autodealer Pendragon heeft eerder deze week gewaarschuwd dat er ernstige tekorten dreigen aan nieuwe auto’s. Ook het aanbod aan gebruikte auto’s dreigt door de grote vraag op te drogen. “Hoewel nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van het tekort, is het wel steeds duidelijker dat er in de tweede helft van het jaar beperkingen van de bevoorrading zullen optreden. De besteltijden voor auto’s zijn al langer geworden,’’ aldus het beursgenoteerde autobedrijf in een tussentijds bericht.

Lees ook:
Nijpend tekort aan elektronische componenten breekt autofabrikanten op