‘Seat-rijder grootste brokkenpiloot’

Bestuurders van een Seat veroorzaakten de afgelopen twee jaar de meeste aanrijdingen. Dat blijkt uit onderzoek van eigen claimcijfers door Univé. Regionaal gezien zijn Limburgers het vaakst betrokken bij een aanrijding. Volgens de cijfers slaagt een Drent in een rode Daihatsu er het best in een botsing te vermijden.

De coöperatie ontving in 2019 en 2020 meer dan 25.000 claims die, vanwege een zelf veroorzaakte aanrijding, aanspraak maakten op de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Gemiddeld genomen is de kans om een aanrijding te veroorzaken volgens Univé 2,26 procent. Een selectie van het aantal meldingen leert dat Seat hier met 2,7 procent het verst boven zit, gevolgd door BMW (2,62 procent) en Audi (2,49 procent).

Aziatische merken

Waar de Duitse merken de top 3 compleet maken, zijn het bestuurders van Aziatische merken die het minst WA-schade rijden. Met 1,66 procent is het percentage WA-claims onder Daihatsu-eigenaren veruit het laagst, terwijl ook de inschattingen van bestuurders van een Kia (1,97 procent) en Nissan (1,98 procent) minder snel tot schade leiden.

Limburg

Regionaal gezien bleken Limburgers met 2,98 procent de afgelopen twee jaar de grootste brokkenmakers, gevolgd door verzekerden uit Zuid-Holland (2,92 procent) en Noord-Brabant (2,59 procent). Het noorden lijkt het meest gevrijwaard van aanrijdingen. Slechts 1,8 procent van de Drentse automobilisten kwam door eigen invloed tot een botsing en ook onder Friezen (1,86 procent) en Groningers (2,02 procent) behoren de percentages tot de laagste in Nederland.

Kleur

Ook gefilterd op kleur laat de analyse van Univé verschillen zien. Een zelf veroorzaakte aanrijding was voor bestuurders van bruine auto’s met 2,04 procent het vaakst aanleiding tot een bezoek aan de garage, waar om dezelfde reden ook zwarte bolides – de populairste autokleur – vaak worden ontvangen (1,97 procent). Daarentegen zijn rode (1,74 procent) en groene (1,85 procent) auto’s het minst vaak bij een aanrijding betrokken.

Lees ook:
Schadeherstelsector: de bodem is bereikt

‘Seat-rijder grootste brokkenpiloot’ - Automobielmanagement.nl

‘Seat-rijder grootste brokkenpiloot’

Bestuurders van een Seat veroorzaakten de afgelopen twee jaar de meeste aanrijdingen. Dat blijkt uit onderzoek van eigen claimcijfers door Univé. Regionaal gezien zijn Limburgers het vaakst betrokken bij een aanrijding. Volgens de cijfers slaagt een Drent in een rode Daihatsu er het best in een botsing te vermijden.

De coöperatie ontving in 2019 en 2020 meer dan 25.000 claims die, vanwege een zelf veroorzaakte aanrijding, aanspraak maakten op de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Gemiddeld genomen is de kans om een aanrijding te veroorzaken volgens Univé 2,26 procent. Een selectie van het aantal meldingen leert dat Seat hier met 2,7 procent het verst boven zit, gevolgd door BMW (2,62 procent) en Audi (2,49 procent).

Aziatische merken

Waar de Duitse merken de top 3 compleet maken, zijn het bestuurders van Aziatische merken die het minst WA-schade rijden. Met 1,66 procent is het percentage WA-claims onder Daihatsu-eigenaren veruit het laagst, terwijl ook de inschattingen van bestuurders van een Kia (1,97 procent) en Nissan (1,98 procent) minder snel tot schade leiden.

Limburg

Regionaal gezien bleken Limburgers met 2,98 procent de afgelopen twee jaar de grootste brokkenmakers, gevolgd door verzekerden uit Zuid-Holland (2,92 procent) en Noord-Brabant (2,59 procent). Het noorden lijkt het meest gevrijwaard van aanrijdingen. Slechts 1,8 procent van de Drentse automobilisten kwam door eigen invloed tot een botsing en ook onder Friezen (1,86 procent) en Groningers (2,02 procent) behoren de percentages tot de laagste in Nederland.

Kleur

Ook gefilterd op kleur laat de analyse van Univé verschillen zien. Een zelf veroorzaakte aanrijding was voor bestuurders van bruine auto’s met 2,04 procent het vaakst aanleiding tot een bezoek aan de garage, waar om dezelfde reden ook zwarte bolides – de populairste autokleur – vaak worden ontvangen (1,97 procent). Daarentegen zijn rode (1,74 procent) en groene (1,85 procent) auto’s het minst vaak bij een aanrijding betrokken.

Lees ook:
Schadeherstelsector: de bodem is bereikt