Dat heeft CEO Elon Musk laten weten tijdens een feestelijke Open Dag die door 9.000 bezoekers werd bijgewoond. Onder hen was ook een delegatie van tien leden – en vijf auto’s – van de Tesla Owners Club Nederland.

Half miljoen

Musk mikt nu in Berlijn op een productie van 5.000 auto’s per week tegen eind volgend jaar. Uiteindelijk moeten er in de Duitse fabriek jaarlijks een half miljoen auto’s worden gebouwd. Dan zal de Tesla-vestiging ook werk bieden aan zo’n 12.000 mensen. De CEO en zijn staf doen er momenteel alles aan om geschikt personeel te vinden. Ook Tesla wordt daarbij geconfronteerd met het tekort aan werkers dat zich in veel Europese landen voordoet. “Ik hoop kandidaten uit heel Europa aan te trekken,’’ aldus Musk, die met zijn privéjet uit Austin was overgevlogen.

Vergunningen

Het gigantische glanzende nieuwe fabriekscomplex waar de bezoekers zaterdag werden rondgeleid is, zoals eerder gemeld, gebouwd zonder de vereiste vergunningen. Musk heeft de gok genomen om daarop vooruit te lopen waarbij hij ondertussen wel herhaalde malen kritiek heeft geuit op de stroperige procedures in Duitsland. Uit mededelingen van de landsregering van Brandenburg valt op te maken dat de definitieve vergunning binnenkort zal worden afgegeven. Daar zijn dan wel de nodige voorwaarden in opgenomen.

Lees ook:
Musk wil toch snel beginnen in Berlijn