Saab-eigenaar NEVS op zoek naar koper

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), dat in 2012 de Zweedse fabrieken van Saab uit faillissement kocht, is aan het praten met Amerikaanse en Europese investeerders over een mogelijke overname. NEVS is de EV-divisie van het Chinese Evergrande. Dit onroerend goed bedrijf wankelt door een schuldenlast van meer dan 300 miljard dollar en houdt de financiële wereld in zijn greep.

Opvolger Saab mag EV’s gaan bouwen

NEVS kocht Saab nadat het in 2011 onder het eigendom van Spyker faillissement moest aanvragen. Spyker had Saab net twee jaar daarvoor overgenomen van General Motors. Het Zweedse autobedrijf is formeel eigendom van Evergrande New Energy Vehicle Group. NEVS heeft in 2013 een bescheiden aantal EV’s gebouwd onder de aanduiding 9-3 en beschikt ook over Chinese vergunningen om personenauto’s op de weg te brengen. Sinds mei 2019 zijn geen financiële cijfers meer naar buiten gebracht. NEVS heeft op dit moment nog wel voor even geld in kas, zegt CEO Stefan Tilk. Desalniettemin heeft het bedrijf in augustus de helft van de 650 personeelsleden voorlopig moeten ontslaan.

Belangstelling

Tilk stelt dat verschillende investeerders belangstelling hebben voor zijn bedrijf. “Als we door kunnen blijven draaien, wat we hopen, dat hebben zij belangstelling voor een aanwezigheid in Europa met infrastructuur als een fabriek, testfaciliteiten en een laboratorium. Dat hebben wij allemaal.’’ Een prijskaartje wil hij er niet aanhangen maar autokringen schatten dat NEVS toch wel een miljard dollar waard kan zijn.

Lees ook:
EV-Nieuws: Wordt Saab-fabriek een Tesla-fabriek?

Saab-eigenaar NEVS op zoek naar koper - Automobielmanagement.nl

Saab-eigenaar NEVS op zoek naar koper

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), dat in 2012 de Zweedse fabrieken van Saab uit faillissement kocht, is aan het praten met Amerikaanse en Europese investeerders over een mogelijke overname. NEVS is de EV-divisie van het Chinese Evergrande. Dit onroerend goed bedrijf wankelt door een schuldenlast van meer dan 300 miljard dollar en houdt de financiële wereld in zijn greep.

Opvolger Saab mag EV’s gaan bouwen

NEVS kocht Saab nadat het in 2011 onder het eigendom van Spyker faillissement moest aanvragen. Spyker had Saab net twee jaar daarvoor overgenomen van General Motors. Het Zweedse autobedrijf is formeel eigendom van Evergrande New Energy Vehicle Group. NEVS heeft in 2013 een bescheiden aantal EV’s gebouwd onder de aanduiding 9-3 en beschikt ook over Chinese vergunningen om personenauto’s op de weg te brengen. Sinds mei 2019 zijn geen financiële cijfers meer naar buiten gebracht. NEVS heeft op dit moment nog wel voor even geld in kas, zegt CEO Stefan Tilk. Desalniettemin heeft het bedrijf in augustus de helft van de 650 personeelsleden voorlopig moeten ontslaan.

Belangstelling

Tilk stelt dat verschillende investeerders belangstelling hebben voor zijn bedrijf. “Als we door kunnen blijven draaien, wat we hopen, dat hebben zij belangstelling voor een aanwezigheid in Europa met infrastructuur als een fabriek, testfaciliteiten en een laboratorium. Dat hebben wij allemaal.’’ Een prijskaartje wil hij er niet aanhangen maar autokringen schatten dat NEVS toch wel een miljard dollar waard kan zijn.

Lees ook:
EV-Nieuws: Wordt Saab-fabriek een Tesla-fabriek?