Toyota schroeft productie terug vanwege onderdelentekort

Toyota heeft de productie in haar Japanse fabrieken voor het tweede kwartaal flink teruggedraaid. In april worden rond de 20 procent minder auto’s gebouwd dan de meest recente planning, in mei 10 procent en in juni 5 procent.

Dat is nodig vanwege het aanhoudende tekort aan chips maar ook toenemende problemen met andere onderdelen. Omdat Toyota de productieplannen recent juist had opgevoerd om eerdere stagnaties in te halen, blijven de uiteindelijke gevolgen beperkt, legt een woordvoerder uit. “We blijven ons uiterste best doen om de auto’s zo snel mogelijk aan onze klanten te leveren.’’ De nieuwe planning kan nog wel worden bijgesteld omdat de situatie nog steeds voortdurend verandert.

Japan

Toyota bouwde afgelopen jaar in Japan 2,88 miljoen auto’s. Als Daihatsu en de vrachtwagens van Hino worden meegeteld, dan loopt dat op tot 3,89 miljoen. In de maand januari leverden de Japanse fabrieken 162.000 nieuwe Toyota’s af, wat al bijna een derde minder was dan in dezelfde maand in 2021. De productie buiten Japan deed het met een daling van 6,7 procent naar 468.251 auto’s een stuk beter.

Lees ook:
Toyota staakt productie in autofabriek Sint-Petersburg

Reageren
500 tekens over
Toyota schroeft productie terug vanwege onderdelentekort - Automobielmanagement.nl

Toyota schroeft productie terug vanwege onderdelentekort

Toyota heeft de productie in haar Japanse fabrieken voor het tweede kwartaal flink teruggedraaid. In april worden rond de 20 procent minder auto’s gebouwd dan de meest recente planning, in mei 10 procent en in juni 5 procent.

Dat is nodig vanwege het aanhoudende tekort aan chips maar ook toenemende problemen met andere onderdelen. Omdat Toyota de productieplannen recent juist had opgevoerd om eerdere stagnaties in te halen, blijven de uiteindelijke gevolgen beperkt, legt een woordvoerder uit. “We blijven ons uiterste best doen om de auto’s zo snel mogelijk aan onze klanten te leveren.’’ De nieuwe planning kan nog wel worden bijgesteld omdat de situatie nog steeds voortdurend verandert.

Japan

Toyota bouwde afgelopen jaar in Japan 2,88 miljoen auto’s. Als Daihatsu en de vrachtwagens van Hino worden meegeteld, dan loopt dat op tot 3,89 miljoen. In de maand januari leverden de Japanse fabrieken 162.000 nieuwe Toyota’s af, wat al bijna een derde minder was dan in dezelfde maand in 2021. De productie buiten Japan deed het met een daling van 6,7 procent naar 468.251 auto’s een stuk beter.

Lees ook:
Toyota staakt productie in autofabriek Sint-Petersburg