Mercedes-Benz boekt 19 procent meer winst

Mercedes-Benz heeft in het eerste kwartaal een aangepaste winst geboekt van 5,3 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar geleden. De omzet ging met 6 procent omhoog naar 34,858 miljard euro. De aangepaste marge kwam bij de personenauto’s uit op 16,4 procent en bij de bestelwagens op 12,6 procent.

Ook bij de Duitse groep was de winstgroei te danken aan hogere prijzen voor auto’s en bestelwagens. Dat blijkt ook uit het feit dat er met 487.008 exemplaren 10 procent minder personenauto’s werden verkocht terwijl de verkopen van bestelwagens met 88.508 op hetzelfde niveau bleven als een jaar geleden. Verder wist Mercedes-Benz de kosten goed onder controle te houden.

Rusland

Mercedes-Benz was 709 miljoen kwijt aan kosten voor het stopzetten van de activiteiten in Rusland. Het bedrijf exporteert geen auto’s, bestelwagens of onderdelen meer naar klanten in dat land. Ook is de productie in Rusland stopgezet. Daarnaast werd er nog eens 281 miljoen afgeboekt voor het dieselschandaal. Aan de andere kant leverde de verkoop van de eigen dealeractiviteiten in Canada en de gedeeltelijke verkoop van MB Grand Prix samen 918 miljoen op. Mercedes-Benz meldt verder dat het per eind maart de beschikking had over 22,7 miljard euro aan liquiditeiten.

Chiptekort

Ook Mercedes-Benz verwacht dat het tekort aan chips en andere benodigdheden en de coronapandemie dit hele jaar nog gevolgen zullen hebben voor de bedrijfsvoering. De recente strikte coronabeperkingen in China maken de ontwikkeling van de automarkt daar onzeker. Verdere gevolgen van de situatie in Oekraïne en Rusland zijn nog niet bekend maar kunnen wel belangrijke negatieve gevolgen krijgen voor de bedrijfsactiviteiten. Desalniettemin verwacht Mercedes-Benz bij zowel de personen- als de bestelwagens over heel 2022 een lichte toename van de verkopen neer te kunnen zetten.

Lees ook:
Mercedes-Benz verkoopt minder auto’s en bestelwagens

Mercedes-Benz boekt 19 procent meer winst - Automobielmanagement.nl

Mercedes-Benz boekt 19 procent meer winst

Mercedes-Benz heeft in het eerste kwartaal een aangepaste winst geboekt van 5,3 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar geleden. De omzet ging met 6 procent omhoog naar 34,858 miljard euro. De aangepaste marge kwam bij de personenauto’s uit op 16,4 procent en bij de bestelwagens op 12,6 procent.

Ook bij de Duitse groep was de winstgroei te danken aan hogere prijzen voor auto’s en bestelwagens. Dat blijkt ook uit het feit dat er met 487.008 exemplaren 10 procent minder personenauto’s werden verkocht terwijl de verkopen van bestelwagens met 88.508 op hetzelfde niveau bleven als een jaar geleden. Verder wist Mercedes-Benz de kosten goed onder controle te houden.

Rusland

Mercedes-Benz was 709 miljoen kwijt aan kosten voor het stopzetten van de activiteiten in Rusland. Het bedrijf exporteert geen auto’s, bestelwagens of onderdelen meer naar klanten in dat land. Ook is de productie in Rusland stopgezet. Daarnaast werd er nog eens 281 miljoen afgeboekt voor het dieselschandaal. Aan de andere kant leverde de verkoop van de eigen dealeractiviteiten in Canada en de gedeeltelijke verkoop van MB Grand Prix samen 918 miljoen op. Mercedes-Benz meldt verder dat het per eind maart de beschikking had over 22,7 miljard euro aan liquiditeiten.

Chiptekort

Ook Mercedes-Benz verwacht dat het tekort aan chips en andere benodigdheden en de coronapandemie dit hele jaar nog gevolgen zullen hebben voor de bedrijfsvoering. De recente strikte coronabeperkingen in China maken de ontwikkeling van de automarkt daar onzeker. Verdere gevolgen van de situatie in Oekraïne en Rusland zijn nog niet bekend maar kunnen wel belangrijke negatieve gevolgen krijgen voor de bedrijfsactiviteiten. Desalniettemin verwacht Mercedes-Benz bij zowel de personen- als de bestelwagens over heel 2022 een lichte toename van de verkopen neer te kunnen zetten.

Lees ook:
Mercedes-Benz verkoopt minder auto’s en bestelwagens