Ford en Amazon lijden fors verlies op Rivian

Amazon en Ford hebben samen in het afgelopen kwartaal 13 miljard dollar af moeten schrijven op hun belang in EV-bouwer Rivian. De koers van Rivian, de potentiële nieuwe opdrachtgever van VDL Nedcar, is sinds een hoogtepunt van 172 dollar in november vorig jaar gekelderd naar 30 dollar.

Ford investeert in 'nieuwkomer' Rivian

Die daling komt door zwaar tegenvallende productiecijfers en naar beneden bijgestelde verwachtingen voor de rest van dit jaar. Rivian mikt nu voor heel 2022 op hooguit 25.000 voertuigen, de helft minder dan eerdere cijfers.

Afwaarderen

Amazon investeerde in 2019 meer dan 1,3 miljard dollar in Rivian en bestelde 100.000 elektrische bestelbusjes voor haar webwinkel. Dat belang was door de voortdurende koersstijgingen van Rivian aanzienlijk meer waard geworden maar nu het tij is gekeerd moest Amazon haar aandelenpakket met 7,6 miljard dollar afwaarderen. Dat leidde ook tot het eerste kwartaalverlies in vele jaren voor het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Geen mening

Ford, een andere vroegere partner, moest op haar beurt 5,4 miljard dollar op Rivian afboeken. Ford stapte eveneens in 2019 in met een investering van een half miljard dollar. Zonder die forse eenmalige post kwam Ford op een kwartaalwinst van 2,3 miljard dollar uit. In het recente kwartaalbericht geeft Ford verder geen mening over de gang van zaken bij Rivian. Dat Amerikaanse bedrijf heeft onlangs wel laten weten dat het in Waalwijk haar Europese distributiecentrum voor onderdelen wil bouwen.

Lees ook:
Rivian hoopt productiedoelstelling 2022 te halen

Reageren
500 tekens over
Ford en Amazon lijden fors verlies op Rivian - Automobielmanagement.nl

Ford en Amazon lijden fors verlies op Rivian

Amazon en Ford hebben samen in het afgelopen kwartaal 13 miljard dollar af moeten schrijven op hun belang in EV-bouwer Rivian. De koers van Rivian, de potentiële nieuwe opdrachtgever van VDL Nedcar, is sinds een hoogtepunt van 172 dollar in november vorig jaar gekelderd naar 30 dollar.

Ford investeert in 'nieuwkomer' Rivian

Die daling komt door zwaar tegenvallende productiecijfers en naar beneden bijgestelde verwachtingen voor de rest van dit jaar. Rivian mikt nu voor heel 2022 op hooguit 25.000 voertuigen, de helft minder dan eerdere cijfers.

Afwaarderen

Amazon investeerde in 2019 meer dan 1,3 miljard dollar in Rivian en bestelde 100.000 elektrische bestelbusjes voor haar webwinkel. Dat belang was door de voortdurende koersstijgingen van Rivian aanzienlijk meer waard geworden maar nu het tij is gekeerd moest Amazon haar aandelenpakket met 7,6 miljard dollar afwaarderen. Dat leidde ook tot het eerste kwartaalverlies in vele jaren voor het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Geen mening

Ford, een andere vroegere partner, moest op haar beurt 5,4 miljard dollar op Rivian afboeken. Ford stapte eveneens in 2019 in met een investering van een half miljard dollar. Zonder die forse eenmalige post kwam Ford op een kwartaalwinst van 2,3 miljard dollar uit. In het recente kwartaalbericht geeft Ford verder geen mening over de gang van zaken bij Rivian. Dat Amerikaanse bedrijf heeft onlangs wel laten weten dat het in Waalwijk haar Europese distributiecentrum voor onderdelen wil bouwen.

Lees ook:
Rivian hoopt productiedoelstelling 2022 te halen