Duurdere auto’s voeren winst Mercedes op

Mercedes-Benz heeft in het tweede kwartaal een aangepaste winst geboekt van 4,9 miljard euro. Dat was 0,3 miljard ofwel 8 procent meer dan een jaar eerder. De hogere winst is te danken aan de focus op Top-End luxe auto’s, BEV’s en duurdere bestelwagens in combinatie met een onophoudelijke focus op de kosten.

Analyse: Duikt de autosector nu echt weer in een zware crisis?

De kwartaalomzet kwam met 36,4 miljard 7 procent hoger uit dan in Q2 van 2021. Mercedes-Benz benadrukt daarbij dat het een reeks voorzorgen heeft genomen gezien de onzekere economische en algemene situatie: ‘’Gezien de verhoogde geopolitieke spanningen door de Russische aanval op Oekraine heeft Mercedes-Benz er aan gewerkt om de leveringsketens veilig te stellen en waar mogelijk het gebruik van gas bij de autoproductie te verminderen of te vervangen. Zo kan in Sindelfingen, waar de EQS, de S-Classe en Mercedes-Maybach worden gebouwd, de spuiterij in een noodsituatie opereren zonder gastoevoer. Het doel op lange termijn is om over te schakelen van gas naar elektriciteit of andere vernieuwbare energiebronnen.’’

Mercedes-Benz moest fors meer investeren in voorraden grondstoffen en halffabricaten. Dat scheelde het bedrijf 800 miljoen aan vrije kasstroom. Verder werden de investeringen in gebouwen, machines en uitrusting vergeleken met een jaar geleden met 200 miljoen teruggedraaid naar 800 miljoen. Hetzelfde geldt voor onderzoek en ontwikkeling waar de afgelopen maanden 2,2 miljard aan werd uitgegeven.

Bestuursvoorzitter Ola Källenius: ‘’Het team bij Mercedes-Benz heeft opnieuw een sterk kwartaal afgeleverd in een onzekere omgeving. We versterken onze waakzaamheid en weerstand om de steeds ingewikkelder macro-economische en geopolitieke uitdagingen het hoofd te bieden. Tegelijkertijd hebben we alle reden om vertrouwen te houden, met een aanhoudend sterke vraag, een verse modellenportefeuille en verdere productlanceringen dit jaar.’’

Lees ook:

Mercedes-Benz laat A-klasse vallen 

Reageren
500 tekens over
Duurdere auto’s voeren winst Mercedes op - Automobielmanagement.nl

Duurdere auto’s voeren winst Mercedes op

Mercedes-Benz heeft in het tweede kwartaal een aangepaste winst geboekt van 4,9 miljard euro. Dat was 0,3 miljard ofwel 8 procent meer dan een jaar eerder. De hogere winst is te danken aan de focus op Top-End luxe auto’s, BEV’s en duurdere bestelwagens in combinatie met een onophoudelijke focus op de kosten.

Analyse: Duikt de autosector nu echt weer in een zware crisis?

De kwartaalomzet kwam met 36,4 miljard 7 procent hoger uit dan in Q2 van 2021. Mercedes-Benz benadrukt daarbij dat het een reeks voorzorgen heeft genomen gezien de onzekere economische en algemene situatie: ‘’Gezien de verhoogde geopolitieke spanningen door de Russische aanval op Oekraine heeft Mercedes-Benz er aan gewerkt om de leveringsketens veilig te stellen en waar mogelijk het gebruik van gas bij de autoproductie te verminderen of te vervangen. Zo kan in Sindelfingen, waar de EQS, de S-Classe en Mercedes-Maybach worden gebouwd, de spuiterij in een noodsituatie opereren zonder gastoevoer. Het doel op lange termijn is om over te schakelen van gas naar elektriciteit of andere vernieuwbare energiebronnen.’’

Mercedes-Benz moest fors meer investeren in voorraden grondstoffen en halffabricaten. Dat scheelde het bedrijf 800 miljoen aan vrije kasstroom. Verder werden de investeringen in gebouwen, machines en uitrusting vergeleken met een jaar geleden met 200 miljoen teruggedraaid naar 800 miljoen. Hetzelfde geldt voor onderzoek en ontwikkeling waar de afgelopen maanden 2,2 miljard aan werd uitgegeven.

Bestuursvoorzitter Ola Källenius: ‘’Het team bij Mercedes-Benz heeft opnieuw een sterk kwartaal afgeleverd in een onzekere omgeving. We versterken onze waakzaamheid en weerstand om de steeds ingewikkelder macro-economische en geopolitieke uitdagingen het hoofd te bieden. Tegelijkertijd hebben we alle reden om vertrouwen te houden, met een aanhoudend sterke vraag, een verse modellenportefeuille en verdere productlanceringen dit jaar.’’

Lees ook:

Mercedes-Benz laat A-klasse vallen