BMW waarschuwt dat autokoper weifelt

BMW heeft gewaarschuwd dat – potentiële – autokopers beginnen te weifelen vanwege de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud en energie. De verkopen van de luxe modellen van BMW beginnen daardoor af te zwakken.

“Het aantal nieuwe bestellingen dat we binnen krijgen, loopt wat terug. Tegelijk hebben we wel een enorme achterstand, vooral waar het gaat om e-auto’s. Dat staat op record hoogte,” aldus CEO Oliver Zipse in een toelichting op de kwartaalcijfers. BMW Group is daarmee de eerste grote autoproducent die waarschuwt dat de torenhoge inflatie gevolgen gaat krijgen voor de automarkt.

BMW Group zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal ook al met ruim 36 procent teruglopen naar ruim 3 miljard euro. Over het eerste halfjaar gezien kwam die winst wel 74 procent hoger uit op 13,2 miljard maar dat kwam grotendeels door een herwaardering ter waarde van 7,7 miljard van het Chinese BMW Brilliance Automotive. De halfjaar-omzet bedroeg 65,9 miljard, ruim 19 procent meer dan een jaar eerder wat ook bij BMW is toe te schrijven aan hogere verkoopprijzen.

Verwachting 2022

Het Duitse autobedrijf verwacht voor heel 2022 een vrije kasstroom van minstens 10 miljard euro wat 2 miljard minder is dan eerder voorzien. Financieel directeur Nicolas Peter: “Bij die voorspelling gaan we er wel vanuit dat de politieke en economische omstandigheden niet drastisch verslechteren.” Hoewel de afleveringen in de rest van dit jaar ‘solide’ hoger zullen zijn dan vorig jaar, zal dat het verlies aan volume in de eerste jaarhelft niet volledig compenseren. De winst zal over 2022 wel belangrijk hoger uitkomen, opnieuw vanwege de consolidatie van de Chinese dochteronderneming.

Lees ook:

BMW opent tweede lijn batterijmodules 

Reageren
500 tekens over
BMW waarschuwt dat autokoper weifelt - Automobielmanagement.nl

BMW waarschuwt dat autokoper weifelt

BMW heeft gewaarschuwd dat – potentiële – autokopers beginnen te weifelen vanwege de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud en energie. De verkopen van de luxe modellen van BMW beginnen daardoor af te zwakken.

“Het aantal nieuwe bestellingen dat we binnen krijgen, loopt wat terug. Tegelijk hebben we wel een enorme achterstand, vooral waar het gaat om e-auto’s. Dat staat op record hoogte,” aldus CEO Oliver Zipse in een toelichting op de kwartaalcijfers. BMW Group is daarmee de eerste grote autoproducent die waarschuwt dat de torenhoge inflatie gevolgen gaat krijgen voor de automarkt.

BMW Group zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal ook al met ruim 36 procent teruglopen naar ruim 3 miljard euro. Over het eerste halfjaar gezien kwam die winst wel 74 procent hoger uit op 13,2 miljard maar dat kwam grotendeels door een herwaardering ter waarde van 7,7 miljard van het Chinese BMW Brilliance Automotive. De halfjaar-omzet bedroeg 65,9 miljard, ruim 19 procent meer dan een jaar eerder wat ook bij BMW is toe te schrijven aan hogere verkoopprijzen.

Verwachting 2022

Het Duitse autobedrijf verwacht voor heel 2022 een vrije kasstroom van minstens 10 miljard euro wat 2 miljard minder is dan eerder voorzien. Financieel directeur Nicolas Peter: “Bij die voorspelling gaan we er wel vanuit dat de politieke en economische omstandigheden niet drastisch verslechteren.” Hoewel de afleveringen in de rest van dit jaar ‘solide’ hoger zullen zijn dan vorig jaar, zal dat het verlies aan volume in de eerste jaarhelft niet volledig compenseren. De winst zal over 2022 wel belangrijk hoger uitkomen, opnieuw vanwege de consolidatie van de Chinese dochteronderneming.

Lees ook:

BMW opent tweede lijn batterijmodules