Volgens het Department for Transport kan de autonoom-rijden industrie Groot-Brittannië zo’n 50 miljard euro aan economische voordelen en 38 duizend banen opleveren. Om dat alles mogelijk te maken, wordt ook de wetgeving aangepast. Daarbij blijft de veiligheid wel voorop staan, aldus minister Grant Shapps. Hij wil ook bedrijven die werken aan de verdere vercommercialisering van autonoom rijden financieel steun verlenen.

Volgens de huidige plannen mogen vanaf volgend jaar al volledig autonoom rijdende auto’s worden verkocht. Voorlopig is echter nog wel een ‘bestuurder’ met een rijbewijs vereist. Vanaf 2025 zou die verplichting dan moeten vervallen, waarbij de regering in eerste instantie vooral denkt aan busjes voor openbaar vervoer of bestelwagens voor afleveringen.

Potentie zelfrijdend vervoer

Shapps: “De voordelen van zelfrijdende voertuigen kunnen potentieel enorm zijn. Niet alleen kunnen ze de toegankelijkheid tot onderwijs en andere belangrijke diensten verbeteren maar de sector zelf kan ook duizenden nieuwe banenkansen creëren. Het belangrijkste is echter dat ze onze wegen veiliger kunnen maken door het risico op een bestuurdersfout bij aanrijdingen terug te dringen. We willen dat Groot-Brittannië voorop loopt bij de ontwikkeling en het gebruik van deze fantastische technologie en daarom investeren we er als regering ook grote bedragen in.”

Lees ook:

Rijke Britten ‘splashen’ het uit aan supercars