General Motors wil meer weten over de voorwaarden met betrekking tot de staatssteun wanneer de deal in de richting van Magna zou gaan. Magna heeft de voorkeur van de bondsregering en van de deelstaten (en ook nog eens van de Europese Opel-dealers). Maar het Belgische RHJ is er altijd nog.
Momenteel is het wachten op de bestuursraad  van Opel om een officiële aanbeveling voor een van de kandidaten uit te spreken. Moeder GM heeft tot dusver een voorkeur kenbaar gemaakt voor RHJ International. Het laatste woord is aan de zogenoemde Opel-Treuhand waarin vertegenwoordigers van GM, van de bondsregering en van de deelstaten zitting hebben. De minister-president van Noordrijn-Westfalen Rüttgers (CDU) heeft GM opgeroepen snel te beslissen over de toekomst van Opel. Hij hoopt deze week een duidelijk bericht te krijgen. (Zie ook: Verkoop Opel duurt nog weken)
De ondernemingsraad van Opel heeft RHJ verweten met verkeerde cijfers te werken. Zo zouden de kosten voor het komende jaar niet serieus zijn ingeschat en verschillende investeringen zouden naar de verre toekomst zijn verschoven. Bovendien verwijt men RHJ geen duidelijke marketingstrategie te hebben voor het nieuwe Opel. Verder zou men de topzware managementstructuur van GM willen handhaven, het dealernetwerk te veel willen uitdunnen en RHJ zou geen goed concept voor financiële dienstverlening rondom de auto te hebben voorgelegd.
De Duitse staat wil de koper van Opel 4,5 miljard euro aan gegarandeerde leningen verstrekken om de toekomst van de autofabrikant veilig te stellen. (dpa)